2012. október 30., kedd

Pesterzsébet. Értékalapú kerületi fejlesztési koncepció (tanácskozásról)

Meghívást kaptam nemrégiben egy tanácskozásra, mely egy kötetlen beszélgetésről szólt.
A tanácskozás-megbeszélés időpontja: 2012. október 10 szerda 16.30 óra volt, szervezője: Berta Ferenc kerületi főépítész, moderátora: Kerekes György építész. A helyszín a Csili Művelődési Központ B épület Vízvári terem 1201 Budapest, Baross u. 55. sz. alatt volt.
A tanácskozáson a városrész hagyományairól és értékeiről volt szó, Pesterzsébet Értékalapú kerületi fejlesztési koncepciójának elkészítéséhez. A tanácskozás elnökségében részt vett dr. Vas Imre alpolgármester is.
A megbeszélés témájának jobb megértéséhez a kapott anyagból idézek  néhány részletet:

…”…Az értékalapú koncepció nem terv, hanem egy gondolkodási mód olyan gyakorlati eredménye, amelyben nem a múltra irányuló védelem kap hangsúlyt, hanem a meglévő értékek jövőre vonatkozó, korszerű fejlesztést szolgáló, célszerű hasznosítása…
…Az értékalapú koncepció megalapozza a hagyományokra, egyedi karakterelemekre épülő fejlesztést. Ezek megőrzése és fejlesztése védi és őrzi a területek sajátos identitását és biztosítja a lakosság lokálpatriotizmusának erősödését, a területhez való kötődést….”
…A szellemi és fizikai értékeink és örökségünk is állandó változásnak van kitéve…
…Az örökség értékéhez méltó változás irányításához fel kell vállalnunk: az értékek feltárását és kezelését, a változások kezelését. Az értékek feltárásához és kezeléséhez speciális eszköz kell, ez az eszköz az Értékalapú Koncepció…”…

Nem célom, hogy a tanácskozáson történt hozzászólásokról részletesen írjak, ez csupán figyelemfelhívás jellegű cikk, hogy ilyen fontos dolgok is történnek kerületünkben.
A „Pesterzsébet” újság 2012. október 24-i száma részletesen ír erről a tanácskozásról és remélem nem követek el jogi problémát, hogy a lap idevonatkozó cikkét a még szélesebb tájékoztatás céljából itt a „Pesterzsébeti Érdekes” blogomban is közzéteszem. 
Lásd a cikkhez még a pesterzsébet.hu internetes oldalt is, elérhetősége:
 Az „Értékalapú kerületi fejlesztési koncepció”   tanácskozáson  igen sokan hozzászóltunk. A teljesség igénye nélkül csak néhány hozzászólót említek meg: Várhalmi András a Csili igazgatója, Óváry Gábor építészmérnök városvédő, Kökény Gáborné Kalmár Veronika a Csili Pesterzsébet Helytörténeti Klub vezetője, Molnár Éva a Budapesti Városvédő Egyesület pesterzsébeti csoportja részéről, továbbá jómagam is.
(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése