2011. január 29., szombat

Kölcsei Kende Kanut (2.r.)







2011. január 11-én a HELYTÖRTÉNETI KLUB PESTERZSÉBET szervezésében a Csili Vízvári László Termében Várhalmi András, a Csili igazgatója előadást tartott Kölcsei Kende Kanut-ról. Amint a korábbi, 2012 január 12-i

Kölcsei Kende Kanut (első rész)

cikkben olvasható volt, az előadó Várhalmi András úrral, valamint a Helytörténeti Klub vezetőjével Kökény Sándorné Kalmár Veronikával tv-riportot készített Molnár Szilvia a helyi ESTV riportere.
Ízelítőül néhány fotót láthatunk a tv felvételről, az alábbi linken pedig a tv felvétel látható.

http://www.centrumtv.hu/centrumtvvideo.php?vid=7e46b4b4b


(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)

2011. január 22., szombat

Villa Rédeky (1.r.)








A „Pesterzsébet anno 2008” c. könyvben jelent meg ez a feltűnően érdekes és különlegesen szép régi képeslap. A könyvet természetesen jómagam is megvettem és mindenkinek ajánlom, aki szeret foglalkozni főként Pesterzsébet (Erzsébetfalva, Kossuthfalva, Gubacs, Szabó-telep, stb.) múltjával és a helytörténeti dolgokkal pesterzsébeti vonatkozásban.
A képeslap címe: „Üdvözlet Kossuthfalváról, Rédeky villa”, kiadó: „Kohn és Grünhut Budapest”.
A könyvfelirat szerint a képeslap megnevezése: „Rédeky ház a Nagy Sándor utcában 1870-80 körül”.

A könyvben ezt olvashatjuk a képeslapról, írja:
„…egyik legrégibb képeslap…a felvétel az 1880-as évekből datálódik. Egy „Üdvözlet Kossuthfalváról” felíratú képeslap, jobb oldalán földszintes tornácos lakóház látható, falára felfutott kúszónövénnyel, baloldalon a kertben munkálkodó emberek, szerszámaikkal. Az egész kép beállítását egyfajta naiv báj lengi körül. A zsáner jellegű képek egyik kedves emléke ez.”
Valóban csodálatos és szinte idilli jellegű fotóról van szó. De valóban, hol is volt tulajdonképpen ez a mesebelien szép környezet, hol volt a Rédeky birtok, hol volt ez a villaház.

A Rédeky birtok a Nagy Sándor utcában volt a páratlan, tehát az egykori Hitel Márton utca felé (kb. 1905 után Kossuth Lajos utca felé) eső oldalon, helyileg az egykori Szőlőhegy utca (1903 után Kende Kanuth lett az utca neve) és a Család utca (később Szent Imre herceg utca) között.
(Lásd ehhez még: Kölcsei Kende Kanut)
A Nagy Sándor utca páratlan oldalról van tehát szó, ennek megfelelően szerintem a Rédeky birtok pontosan véve nem a képeslap felirata szerinti Kossuthfalván volt, hanem az Erzsébetfalva-i oldalon, helyrajzi száma is erzsébetfalvai volt.
Hozzátartozik a dologhoz, hogy az 1880-as évek táján az Erzsébetfalva-i oldal még kisebb népességű volt, Erzsébetfalvának közvetlenül a Nagy Sándor utca páratlan házszám felőli oldala még nem teljesen alakult ki Kossuthfalva szomszédságában, így egyértelműbb volt inkább a már teljesen parcellázott és lakottabb Kossuthfalvához gondolni a Rédeky villaházat, az tán egyértelműbb lehetett postai elérési cím vonatkozásában is.
Még annyit ehhez a gondolathoz, hogy Bíróy Béla kezdeményezésére az ő általa megvett birtokrészből lett Kossuthfalva, (Kossuthfalván Kossuth telek) márpedig a Nagy Sándor utca páratlan oldala az olvasottak szerint nem tartozott Bíróy Béla birtokához.

A könyvben látható képeslaphoz kapcsolódva szeretnék néhány dolgot írni erről a villáról-házról, és a Rédeky család igen fontos tagjáról, aki ezt a birtokot létrehozta, a villaházat felépíttette, gondozta sok éven keresztül.

(második része következik)

(bejegy.: zoltanez-kiskiskosutis)

2011. január 12., szerda

Kölcsei Kende Kanut (1.r.)


Kölcsei Kende Kanut(első rész)


Figyelem, értesítés HELYTÖRTÉNETI KLUB előadásról!
2011. január 11-én, kedden délután 5 órakor a
HELYTÖRTÉNETI KLUB PESTERZSÉBET
szervezésében a Csili Vízvári László Termében (XX., Baross u. 55.),
Várhalmi András tart előadást Kölcsei Kende Kanut-ról.

Figyelem, értesítés már megtartott HELYTÖRTÉNETI KLUB előadásról!
2011 január 11-én, kedden délután 5 órai kezdettel tartotta a HELYTÖRTÉNETI KLUB PESTERZSÉBET első idei előadását a Csili Vízvári László Termében. Az előadó Várhalmi András volt, az előadás tárgya Kölcsei Kende Kanut volt.

Az előadáson a Kende és Kölcsey család történetét gyakorlatilag Árpád fejedelem idejére Kende vezér törzséig visszamenőleg megismerhettük részletes családkutatás-családfák bemutatásával. Az előadó Várhalmi András úr bemutatta a "Tekintetes" Kölcsey úr"tevékenységét az 1879-es kora tavaszi szegedi-tiszai árvízzel kapcsolatban is.

Az árvíz után Erzsébetfalván vett birtokot és ide költözött.

Részletesen ismertette
Kölcsei Kende Kanut (1821-1903) életpályáját és az Erzsébetfalván végzett szőlőművelési tevékenységét is, mely szőlőművelési munkájáról eddig gondolom velem együtt nagyon kevesen hallottak.
Kölcsei halála után a birtoka területén lévő Szőlőhegy utcát róla nevezték el Kende Kanuth utcának.


Az előadó
Várhalmi András úrral, valamint a Helytörténeti Klub vezetőjével Kökényné Veronikával tv-riportot készített Molnár Szilvia a helyi ESTV riportere, valamint az előadásról videó felvételek is készültek.

Nagyon köszönjük a mély tartalmú és sok ismeretlen részre is kiterjedő számítógépesen vetített jó előadást.

(Fotó Kölcsei Kende Kanut-ról a "Pesterzsébet története" c. könyvből)

(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)

2011. január 5., szerda

Kossuth Lajos utca eleje (2.bef.r.)









Kossuth Lajos utca eleje (második-befejező rész)

Először is, Boldog Új Évet Kívánok az erzsébetieknek és mindenkinek, aki ezt a blogot olvassa!

A továbbiakban folytatjuk a Kossuth Lajos utca elejével kapcsolatos cikket.

A mi Kosutink, a Kossuth Lajos utca 1905/09 után a továbbiakban a nevét hál’isten a mai napig megtartotta, és a Kosuti kialakult eleje eléggé tartósan a városrekonstrukcióig is megmaradt.
A régi 1900-as évszázad legelejéről kiraktam két régi térképrészletet. Az egyik egy 1902-ből színes térképrészlet, ezeken az utcák nevei nincsenek kiírva, de egyértelműen látható a terület. A másik térképrészlet 1905-ből való, melyen látszik, hogy a mai Kossuth Lajos utca neve akkor még Hitel Márton utca volt.

Megemlíteném az első részben tárgyalt Guyon villához hasonlóan a Kosuti elejének egyik szintén híres házát. A Kossuth Lajos utcában, a 18. sz. alatti Óváry Artúr által tervezett házat gondolom, mely szerencsére átvészelte a város rekonstrukcióját és megmaradt.
http://fal-art.blogspot.com/2009/06/jo-hogy-meg-latni.html
Lebontásra került viszont a páratlan oldalon, a Kiskulacs Vendéglő, mely a Soroksári út és a Baross utca között volt található, melyért szintén kár, hogy „eltűnődött”…
http://fal-art.blogspot.com/2010/05/kiskulacs.html

A cikk címe a Kosuti elejére vonatkozik. De ha a kosuti elejéről van szó, azonnal az eszemben van, hogy a Soroksári út neve többször változott. A Kosuti neve tehát maradt, de közben a Kosuti sarkán már a Soroksári út nevei változásokon mentek keresztül a Határ úttól kezdve.
A Soroksári út az 1930-as évek második felében, kb. 1935-36-tól Horthy Miklós nevét vette fel, aztán 1946-47-től Dózsa György út lett. Dózsa György serege 1514-ben seregei itt vonult fel nem messze Rákos mezején és a mai Dél-Ferencváros-Külső részen – Gubacs Puszta területén táboroztak-megszálltak és híres Dózsa csata is volt. A Gubacsi és környékbéli parasztok a súlyos adók, igazságtalan vámok és sérelmeik miatt csatlakoztak a sereghez, amelyet a királyi csapatok szétvertek.
Egy idő után az ősi Soroksári út megint nevet változtatott, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975. augusztus 1-i, Helsinki Konferencia alkalmából az évszázados Soroksári út neve Helsinki út, Finnország fővárosának a neve lett.

A következő képeken látjuk Soroksári-Dózsa Gy.-Helsinki út és a Kosuti sarkának jelenkori változásait látjuk. A színes városképrészt mutató képeket erzsébeti topic-blog olvasónk, „tekon” Kolozs Gyula küldte, az ő engedélyével rakom ki ; köszönöm Gyula.
Ki lett téve egy fekete-fehér kép is, mely a KMP Erzsébetfalvai Szervezete megalakulásával kapcsolatos emlékművet mutatja, a megalakulás szerintem arra a házra utal, mely a lebontott Guyon villa volt.

Van még egy színes kép, mely már a Kossuth Lajos utca mostani új elejét mutatja. A mai Kossuth Lajos utcánk Székely Kapuval kezdődik, mely egy hagyományos székelykapu, két oldalán 1-1 kopjafával.
Ezt a gyönyörű Székely Kaput Székelykeresztúr, Bölön testvérváros adományozta Pesterzsébet várossá nyilvánításának 80 éves évfordulója alkalmából.

A kétrészes cikkben a Kosuti elejének bemutatása természetesen nem lehetett teljes, de azért a Pesterzsébeti Érdekes -ségekre igyekeztem felhívni a figyelmet.

bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis