2011. április 3., vasárnap

Csili Pesterzsébet 1999

Szoktam rendezgetni a régi emlékeket, képeket, képeslapokat, térképeket, és néha különböző eltett műsorfüzetek is a kezembe akadnak. Persze amilyen butus az ember, sok mindent az évek folyamán az ember kidob, pláne amolyan programfüzetecskét...de azért mindent mégsem…
A napokban, amikor a régebbi térképeket rendezgettem, kezembe akadt ez a szép kis valami, egy régi Csili programfüzet 1999 őszének kódexes fedlapja.
Hát'igen, 12 évvel ezelőtt eltettem, mert megtetszett ez a gyönyörű kis erzsébeti festményke
„PE” (PestErzsébet) iniciálés kódexes kezdőbetűkkel...

A fedlapon látszik az Erzsébeti Városháza, fölé írva:

„Kossuthfalva, Erzsébetfalva, Pestszenterzsébet, Pesterzsébet.
A századfordulón még falu volt, 1923-ra városi rangot kapott.”


A képen a városházától felül látjuk a középkori történetet író íródeákot, alatta Kossuth Lajos, aztán látható egy városvédő angyal, majd Pesterzsébet címere, tovább a névadónk Erzsébet királyné, aztán a Szent Erzsébet Katolikus Templomunk, valamint a jobb felső sarokban Árpádházi Szent Erzsébet látható.
A képek között pedig szép színes motívumok díszítik a Pesterzsébet régi kódexlapot.

Az iniciálé mellett a kép közepén az alábbi idézet olvasható:

„A művelődés elősegíti az egyén méltóságát,
jobbá teszi helyzetét, előmozdítja
értelmi és érzelmi energiáinak
jobb és tudatosabb kihasználását.
Ezen előnyök idővel anyagi javakra is válthatók.
(Moholy alapján)

Az idézett mondás Moholy-Nagy László (eredetileg: Weisz László) szavai, ő írta ezeket egykor a művelődésről ill. annak hasznosságáról.
Moholy-Nagy László-ról pedig annyit illik tudni, hogy (sz. Bácsborsod 1895 – mh. Chicago 1946) magyar fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, a kísérleti filmek egyik magyar úttörője volt.
A 2006-ban 125 éves Magyar Iparművészeti Egyetem felvette Moholy-Nagy László nevét és attól kezdve Moholy-Nagy Művészeti Egyetemként működött tovább.

A festő és sokoldalú Moholy tanár úrnak az erzsébeti kis festményhez konkrétan valószínűen köze nincsen, de az biztos, hogy a kép szép, és Pesterzsébettel határozottan kapcsolatos érdekesség.

De a híres Moholy-Nagy László szavai pedig a művelődést illetően igazak, akár Amerikában, akár Magyarországon, akár itt szűkebb hazánkban, Pesterzsébeten is…

(Zoltan-kiskiskosutis)

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük.
    Érdekes ez a sokak számára ismeretlen történet, és jó hogy, közzétetted mindannyiunk számára. Valamivel gazdagabb lett tudásunk, ha csak egy csöppnyivel is, hiszen abból soha, nincs elég az agyuk tárházában.
    james

    VálaszTörlés
  2. Szia James!
    Próbálkozok, hogy valami érdekeset sikerüljön összehozni, hát igen, van mikor valami sikerül...van mikor nem...és köszönöm James!

    VálaszTörlés