2010. július 7., szerda

Villa SUDA, főként az Attilás felé írom




Villa SUDA, főként az Attilás felé írom

Részlet kivonatosan a Pesterzsébet története leírásból:

“…A nagy kiterjedésű telkeken itt-ott kezdtek épülni a házak. Többen tovább-parcellázási céllal vettek földterületet. Suda János ügyvéd és Hitel Márton fuvaros 1870-ben birtokuk egy részén (a mai központi városrész helyén) 179 darab, egyenként 300 négyszögöles házhely eladásával, kezdeményezői lettek Erzsébetfalva telep megalapításának...Erzsébetfalva telepet Suda János és társai (nagy áldomás rendezésével) 1870. június 14-én alapították meg…Suda János értelmi vezetése mellett….közadakozásból 1882-ben a mai Kossuth Lajos utca és Széchenyi utca sarkán megépül a Községháza…”

(Megjegyzésem: ez még az első községháza, 1913-ban ezt az épületet lebontották, aztán helyére a mai szakközépiskola elődjét az egykori polgári leányiskola épületét emelték)


Mellékeltem 3 képet:
1. Az Emília utcai Suda-villaház terület egy részrajza, mely a János utcáról jött be, és a Kende Kanuth utcáig tart, komoly tömböt foglalt le, azután sem nyílt ott a területen több utca. A János utcát róla nevezték el, és a Kálmán és Emília utcák is a gyerekeiről-családtagjairól kapta az utcanevet.
2. Ez a Suda-villa(k) viszont Úttörőház is volt, az ötvenes években jómagam oda jártam az Úttörőházba kerületi rádiós-szakkörre, az utóbbi időben a Progress 90 építőipari cég volt ott.
A bejegyzésemhez a "60 éves XX. ker. kiállítás"-ról mellékeltem egy gyenge fotót, mely az Úttörőház bejáratát mutatja kb. 1958 táján, elvileg a régi Suda villatelek bejáratát mutatja.
3. A színes képen egy mai helyszínrajz az érintett területről, balra a János utca, előre irányban az Emília utca, jobbról kezdődik a Kálmán utcai iskola.

Egyébként megerősítem, hogy pártház a kosuti-ban lévő másik Suda házban szerintem is soha nem volt, ahogy azt árpádutca-i olv. társunk már leírta.

Suda János ügyvéd úr és családja tehát valóban jómódúak voltak és Erzsébetfalva első tulajdonosai közül valók és alapítói voltak.

bejegyezte: Ettvel Zoltán.